Whisky
Whisky er en populær spiritus og er fremstillet af forskellige slags korn. Den mest anvendte er bygkorn, men der findes mange forskellige whiskey sorter og fremstillingsmetoder. Udover bygkorn, laves whiskey af rug, hvede, majs og meget mere. Alkoholprocenten ved whisky findes typisk på 40% og dette kendetegner whiskyens smag.
Whisky er destilleret i de fleste lande i verden og dermed findes der mange forskellige typer af spiritussen. Alkoholen er mest populær i Skotland, Irland, USA, Japan og Indien, hvor der findes individuelle typer af whiskey. Desuden er whisky den mest populære spiritus i verden og også en af de ældste drikke i alkoholens historie. Måden whiskey er indtaget variere fra land til land, men den mest populære er ´on the rocks´. Derudover findes whisky i adskillige cocktail opskrifter og shots variationer. Indien er det land i verden hvor der drikkes den største mængde whiskey på trods af, at det meste er importeret fra andre lande.
Alkoholens oprindelse
Der findes mange teorier omkring, hvor whisky stammer fra. Nogle mener at whiskyen først var produceret af kineserne, som en medicinsk drik mod forskellige sygdomme. Derefter blev den bragt til Europa og Amerika, hvor der blev eksperimenteret med produktionen af spiritussen.
Andre teorier mener at det var munkene i England i 1400 tallet, der opfandt whiskyen og dermed skabte den populære blanding. Det kan være svært, at sige hvor alkoholen stammer fra. Det er også en mulighed, at man bryggede whisky flere steder i verden på samme tid. En ting man kan vide sig sikker på er, at whisky går langt tilbage i historien og har været brugt i mange år.
Typer af populære whiskyer
Blended Whiskey
Denne type af whiskey er som regel produceret, af en blanding af forskellige korn. Derfor hedder den, blended whiskey og er typisk et mix af 2 eller 3 whiskyer. Disse er lageret separat og derefter blandet sammen til en blended whisky.
Single Malt Whiskey
Single Malt er typisk en whiskey, produceret på et enkelt destilleri. Derudover bruges der ofte kun, en slags malt korn til blandingen.
Irsk Whiskey
Som navnet siger er Irsk Whiskey produceret i Irland og er typisk, en blanding af forskellige whiskyer. Irsk Whiskey kan dog fås som single malt, men dette er atypisk. Whiskyen skal være lagret i mindst 3 år og skal produceres i Irland. Irsk Whiskey er nem at drikke ´on the rocks´, på grund af dens søde og smooth smagsnuancer. Whiskey varianten er ofte triple destilleret og er brygget på umaltet byg korn.
Scotch Whiskey
Scotch Whisky er produceret i Skotland og er lavet af maltet byg korn og blended whisky. Der findes mange forskellige smagsvarianter af Scotch Whisky og den mest populære karakteristika ved whiskyen er den røgede smag. Smagen af røg opstår ved, at man tørrer maltet over åben ild. Scotch Whiskey skal lagres på træfade i minimum 3 år, før den kan kaldes en scotch whisky.
Bourbon Whiskey
Bourbon Whisky er fra Amerika og kan kun fremstilles af amerikanske destillerier. Fremstillingen indebære nogle af de strengeste retningslinjer for produktion af whisky. For eksempel skal whiskyen produceres af mindst 51 procent korn. Derudover skal den destilleres til ikke mere end 160 proof og lagret ved mindre end 125 proof. Desuden skal den lagres i nye forkullede egetræsfade. Dette skaber den karakteristiske smag af bourbon whisky. Hvis man producere en straight bourbon whisky, skal den være lagret mindst 2 år på træfade. Derudover kan der ikke tilføres, hverken smags eller farvestoffer.
Rye Whiskey
Rug Whisky kræver ikke nogen geografisk destilleri placering, men det meste er produceret i Amerika. Whiskyen har ofte en lækker smag af krydderier og kan anbefales, at bruges i cocktails.