Om spiritusen: Rom
Spiritussen er kendt for sin søde smag, i modsætning til mange andre spiritus som forekommer stærke og bitre. Dette gør rom perfekt til brug, i cocktail opskrifter og giver en yderst frisk sommersmag. Dette betyder dog ikke, at rom kun kan bruges i sommerens opskrifter. Der findes utallige vinter cocktails, hvor brugen af rom er essentiel og som bestemt kan anbefales til vinterens mørke aftener.
Det mest kendte rom mærke er Havana rom, som stammer fra Cuba. Denne rom følger en mere moderne opskrift og er klart den mest populære rom. Derudover er Havana Club i den billigere ende af rom mærker og dermed skal det siges, at der findes et hav af forskellige rom. Man kan få rom i mange forskellige kvaliteter og prisklasser, men i brugen af cocktails bruges ofte en billigere udgave. Havana Club bruges af mange barer rundt om i verden, på grund af dens popularitet og karismatiske smag. Rom stammer fra de caribiske lande og specielt den Jamaicanske rom er en kvalitetsvarer i baren. Den Jamaicanske rom er ofte dyr og af høj kvalitet, hvilket gør den perfekt som shots eller i mere simple rom drinks. Smagen er unik og det er en skam, at blande Jamaicansk rom med blandingsprodukter. En af de mere kvalitetsbaserede rom er, 151-proof rom som ofte tilføjes på cocktailens top.
Romproduktion
Rom er lavet af fermenterede sukkerrør, sukker sirup eller melasse. Basen fermenteres til 90 proof eller mere og opnår dermed, sin høje alkoholprocent. Der findes som sagt flere forskellige måder, at lave rom på. Den mest brugte metode er gennem melasse og her varmer man sukker saften op. Dette tilsættes til beholdere, krystalliseres og skaber melasse, som derefter tilsættes gær, destilleret vand og næringsstoffer. Massen fermenteres i op til 3 uger og skaber ester, hvilket giver den velkendte smag ved rom. Ved længere fermentering opnås flere aromaer og smagsnuancer og dermed en højere kvalitet af spiritussen.
Ved produktionen af rom, findes der ikke konkrete lovmæssige reguleringer som skal følges. Dermed er der ikke klare anvisninger i forhold til fremstillingen af rom og dette, har både negative og positive sider. Dette har betydning for rom entusiaster og betyder, at man bør undersøge kvaliteten af produkterne nærmere. Ved spiritus som Cognac, Bourbon Whisky, Scotch og mange flere er der klare retningslinjer, der skal følges ved fremstillingen. Følges disse ikke, kan man ikke navngive produktet navnene. På denne måde kan man vide, at produktet indeholder det angivne indhold. Dette har for eksempel noget, at gøre med beliggenheden af produktionen. Rom derimod kan produceres hvor som helst og har dermed, ikke de samme krav som andre spiritus.
De frie retningslinjer ved produktionen af rom, har også gode sider. Dette betyder nemlig, at man kan finde mange forskellige smage og varianter af rom. Men når det er sagt, findes der konkrete mærker og rom flasker, med væsentlig bedre kvalitet end andre. Derfor bør man undersøge, hvilken rom der passer til det konkrete formål.
De mange forskellige slags rom
Der findes mange forskellige slags rom, med variationer af smag og farve. De mest kendte er lys, mørk og gylden. Derudover kan man få rom med en smag af krydderi og smagen af forskellige frugter. Forskellen på rom, forekommer ofte i forhold til hvor lang tid rommen har lagret. Den hvide rom har ofte, den korteste lagringsprocess og den mørke har lagret i længere tid. Derudover er der forskel på de beholdere man lagre rommen i, hvilket giver rom forskellig karisma. Der findes altså rom til alle smagsløg og det er bare om, at finde den der passer ens personlige behov.