Agave ansås som en gave fra guderne

Det oprindelige folk i Mexico mente, at planten var ankommet fra himlen og var en gave fra guderne. Der findes sågar mange legender helt tilbage fra de gamle Aztekere og mayaer. De takkede stjernerne for, at planten var begyndt at gro og mente de kom fra nedfaldende stjerneskud. 

Spiritus blev i gamle dage ofte forbundet med spiritualitet og religiøse begivenheder, i mange kulturer rundt om i verden. Da Aztekerne begyndte at drikke fra planten siges det, at de kom tættere på guderne. Det var dog ikke alle folk der fik lov, at drikke den sjældne drik. Dette blev forbeholdt præsterne, krigerne og de rige, på trods af en dag om året hvor en større del af befolkningen fik del i goderne. 

Tequila og Mezcal var i deres oprindelige tilstand ikke specielt stærke, de indeholdte kun fra 5 – 7 % alkohol. Dette ændrede sig dog senere hen, da man fandt andre metoder at udvinde alkoholen fra planten. Det var nemlig først da man fandt ud af, at man bør koge agave hjertet mør over brændeild, at der kom stærkere resultater. Herefter blev produktionen af Mezcal igangsat af spanierne, som erobrede landet i omkring 1521. Senere hen startede produktionen af Tequila, som bredte sig til store dele af verden. Nu til dags findes Mezcal kun som luksusprodukt i den vestlige verden, hvor tequila er vidt tilgængeligt. 

Begge drikke anses værende vigtige dele af den mexicanske kulturhistorie. Der findes desuden forskellige typer af spiritussen, som for eksempel Pox. Denne drik kommer fra staten Chiapas og anses også som værende forbundet med ritualer. 

Forskellen på Mezcal og Tequila 

Smagsforskellen på Mezcal og Tequila er ret stor og det samme gælder, ved farverne der ses i spiritusserne. Men det er vigtigt, at nævne at Tequila er en form for Mezcal. 

Der er dog stor forskel på de to drikke, som ellers er udvundet fra det samme produkt. Når det er sagt, kan Mezcal produkter også smage vidt forskelligt. Det samme gælder ved Tequila, som ellers ofte opleves neutralt i smagsnuancerne. Der tilføjes nemlig mange forskellige krydderier, frugter og krydderurter i produktionen af disse. Der findes dog for det meste, en yderst kraftig smag af Agave, som klassificere den kendte drik.

Sådan drikkes Tequila på den traditionelle måde

Den traditionelle måde, at indtage Tequila på er i forbindelse med en skive appelsin eller citron. Først indtages Tequilaen, som efterfølges af et bid i citronskiven. Hertil er der senere hen tilført salt, som indtages inden Tequilaen. Nu til dags findes der dog, mange nye måder i forbindelse med Tequila. En af de mere moderne trends er, at udskifte citronen og salten med Appelsin og kanel. Hertil tilføjes en kaffebønne i bunden af shotglasset, som tykkes efterfølgende. I nyere tid er der nemlig opstået nye ritualer forbundet med indtagelsen af Tequila, de forbeholder sig dog for det meste inden for vennegruppen. Hvor der sammen, indtages Tequila på ovennævnte måde. 

Tequila entusiaster i både Mexico og resten af verden, er dog skeptiske i forhold til denne metode. De drikker i stedet deres Tequila eller Mezcal i et glas, uden noget tilbehør. Her opleves den helt naturlige smag af spiritussen, som kan forekomme krydret og stærk. 

Som sagt kan Tequila nu til dags bruges på mange forskellige måder, både i drinks og som shot. Der findes mange gode opskrifter på cocktails, der bruger Tequila som base. Disse kan findes her på siden og kan nemt afprøves, både i baren og i hjemmet. 

Forskellige typer af Tequila med tilsat smag

Hvis man ikke er til den stærke smag af Mezcal, kan man finde mange forskellige variationer af drikken. Her tilsættes alverdens smage, af pistachio, jordbær, hindbær, chokolade, karamel og hundredvis af andre variationer. Disse kan bestemt anbefales både til indtagelse som shot, men også som ingrediens i cocktail opskrifter. Her kan man nemlig få helt nye resultater og smagsnuancer, ind i ellers traditionelle cocktails.