Spiked Eggnog

iDrink https://idrink.dk/drinks/spiked-eggnog/

Ingredienser


  • 60 ml - mælk
  • 60 ml - fløde
  • 30 ml - bourbon eller rom
  • 1 - æggeblomme
  • 1 teskefuld - sukker
  • 1 knivspids - muskatnød
  • 1 - æggehvide (valgfri, kan piskes til stift skum)

Fremgangsmåde


  1. Hæld 60 ml mælk og 60 ml fløde i en skål.
  2. Tilsæt 30 ml bourbon eller rom.
  3. Bland i 1 æggeblomme og 1 teskefuld sukker i blandingen.
  4. Giv et nip med muskatnød og rør godt rundt.
  5. Hvis du ønsker det, pisk 1 æggehvide til stift skum og fold det forsigtigt ind i blandingen.

Om Spiked Eggnog


Spiked Eggnog er en dekadent og cremet drink, der ofte nydes i juletiden, og som emmer af varme og hygge. Denne klassiker er en version af den traditionelle æggesnaps, hvor man tilføjer stærkere spiritus for at give en ekstra dimension til smagen. Den karakteristiske, gyldne farve skyldes æggeblommen, mens fløden og mælken tilføjer en rig crema, der smelter behageligt på tungen. Toppen kan pyntes med en støv af muskatnød, der giver en varm og krydret note, som komplimenterer drinkens sødme. For dem, der ønsker at tilføje lidt ekstra tekstur, kan en stivpisket æggehvide foldes ind, hvilket skaber en luftig og lækker konsistens.

Personligt har jeg altid haft en særlig forkærlighed for Spiked Eggnog. Det bringer mig tilbage til mine barndomsjulefester, hvor duften af kanel, muskatnød og frisklavede småkager fyldte stuen. Jeg husker tydeligt, hvordan mine onkler og tanter diskret blandede deres shot af bourbon i drinkene, mens børnene morede sig med leg og latter omkring juletræet. Dette var den voksne drink, der blev serveret til de voksne, så vi børn måtte kigge på med nysgerrighed, mens vi sippede vores egen chokolade. Det var først da jeg blev ældre, at jeg indså, hvorledes en enkelt kop Spiked Eggnog kunne fylde mig med den samme varme og tryghed som disse barndomsminder. At lave den selv i dag bringer en følelse af nostalgi og glæde, da jeg kan dele disse minder med venner og familie, samtidig med at jeg tilpasser opskriften til mine egne smagspræferencer.

Historien om Eggnog strækker sig tilbage til det 14. århundrede, hvor den oprindeligt blev lavet med æg og mælk, men uden alkohol. Det antages, at drikken stammer fra England, hvor den blev kaldt 'posset'. Denne meget tidlige version var populær blandt de velhavende, der serverede den som en luksusdrik med tilsætning af krydderier, honning og portvin. Med tiden blev eggnog mere populær i de amerikanske kolonier, hvor man begyndte at tilsætte lokal sprit - typisk rum eller bourbon - som et middel til at konservere drikken og tilføje varme i de kolde, vinterlige måneder. I det 19. århundrede blev Spiked Eggnog en fast tradition i juletiden i USA og blev ofte serveret ved festlige lejligheder som f.eks. juletid, nytårsaften og familiefester.

Spiked Eggnog er noget, som mange kulturelle traditioner har omfavnet; det har ikke kun budt på en lækker variant af childish drinks, men har også tjent som et symbol på fest og samvær. Hvor det engang var begrænset til de velhavende, er det i dag en drink, der bringer alle sammen i løbet af højtiden. I dag findes der utallige varianter af drinken, hvor man kan eksperimentere med forskellige spiritusser og smagsgivere, hvilket gør, at Spiked Eggnog kan tilpasses enhver smag og præference.

Denne drink sætter virkelig prikken over i’et på vinterens fester og er en perfekt ledsager til de hyggelige stunder med familie og venner. Uanset om man vælger at lave den på traditionel vis eller eksperimentere med nye ingredienser, vil Spiked Eggnog altid forblive et tidløst symbol på varme, glæde og tradition i juletiden.