Går du med tanker om at brygge din egen lækre og velsmagende øl? Det er ganske nemt at komme i gang, og kræver ikke meget plads – så der er ikke lang vej til, at du kan nyde en succesfuld, kold, hjemmebrygget øl på en solvarm dag.
Få succes med dit hjemmebryg
Først og fremmest kræver det, at du har det rigtige udstyr, men derefter er det ganske nemt at brygge dit eget øl. Har du lidt plads i kælderen, i garagen eller et lille depot er det rigeligt plads til at starte dit eget hjemmebryggeri.
Når du har etableret dig et hjemmebryggeri, så prøv dig frem med smagsvarianter og metoder, som du finder lækre og spændende. Få venner og familie til at smage på dem og lad dem bedømme din øl.
Når du har brygget et par øl, der smager fremragende, og som du gerne vil give i gave eller sælge, bør du få designet en øletiket og pakke din øl ind i flot emballage.
Udstyr og ingredienser til hjemmebrygning af øl
Når du skal brygge øl fra bunden, kræver det en del udstyr, hvor nogle af delene fås billigt og andre dele er lidt dyrere. Tjek listen igennem og se om du ikke har noget af udstyret i forvejen. Brygger du eksempelvis vin, kan meget af samme udstyr bruges til brygning af øl.
Det nødvendige ølbrygningsudstyr:
- 2 styks 5 liters demijohns eller brygspande
- 10 liters mæskegryde
- Dampindsats til gryden
- Gærrør
- Gummipropper til gærrøret
- Termometer
- Hydrometer
- Tragt
- Maltkværn
- Mæskepose
- Hævert
- Tomme flasker, kapsler og en kapselmaskine
De nødvendige øl-ingredienser:
- Ølgær
- Malt
- Humle
- Sukker
BIAB-metoden: Kom godt i gang med ølbrygningen
Trin 1: Varm vand i mæskegryden til det er 65 grader.
Trin 2: Kværn malten til det er fint og kom det i mæskeposen.
Trin 3: Kom mæskepose med malt i gryden og rør rundt i malten – lad det stå i en times tid.
Trin 4: Tag mæskeposen op og lad den dryppe af i en si over gryden.
Trin 5: Skru helt op for blusset, indtil mæsken koger
Trin 6: Tilsæt humlen og kog det i 30 min.
Trin 7: Nu skal mæsken køles ned til max 25 grader, og kom en tsk. ølgær i.
Trin 8: Anvend hydrometer til at måle alkoholprocenten.
Trin 9: Hæld mæsken over på brygspanden eller demijohnen.
Trin 10: Kom prop med gærrør på og hæld lidt vand i røret. og lad det stå i ca. 1 time.
Trin 11: Få gæren spredt i mæsken, ved at hvirvle demijohn/brygspand rundt.
Trin 12: Lad øl-cocktailen stå i et par uger ved 18 til 23 grader.
Trin 13: Brug hydrometeret til løbende at tjekke om gæringen er stoppet.
Trin 14: Er gæringen stoppet, hældes øllet i en ny demijohn/brygspand.
Trin 15: Prime øllet ved at blande sukker i.
Trin 16: Kom øllet på flasker og lad det stå i et par uger – nu kan det drikkes. Skål.