Navy Grog

iDrink https://idrink.dk/drinks/navy-grog/

Ingredienser


  • 5 cl - Rum (lys)
  • 5 cl - Rum (mørk)
  • 2 cl - Limejuice
  • 2 cl - Grapefrugtjuice
  • 2 cl - Orgeat sirup
  • 2 cl - Honning sirup
  • 3 cl - Soda vand

Fremgangsmåde


Her er en simpel fremgangsmåde til at lave Navy Grog:
  1. Tilsæt 4 cl mørk rom i et glas
  2. Tilsæt 2 cl gin
  3. Tilsæt 2 cl limejuice
  4. Tilsæt 2 cl honningsirup
  5. Fyld glasset med isterninger
  6. Rør ingredienserne godt sammen
  7. Pynt med en limeskive og evt. mynte

Om Navy Grog


Navy Grog er en klassisk cocktail, der kombinerer en smuk blanding af lys og mørk rom med tang af citrus og sødme fra orgeat- og honningsirup. Denne drink serveres traditionelt over is og kan fås med en forfriskende brus, der giver den et let og sprudlende præg. Udover sin indbydende farve og komplekse smagsprofil, er Navy Grog også en drink, der har en lidt mystisk og romantisk stemning over sig – som om den bærer på historier fra fjerne sørejser og eksotiske øer.

Personligt husker jeg første gang, jeg stiftede bekendtskab med Navy Grog. Det var en varm sommeraften på en terrasse ved havet, hvor solnedgangen farvede himlen i nuancer af orange og lyserød. En ven gav mig anbefalingen om at prøve denne drink, og da den blev serveret for mig, kunne jeg ikke lade være med at beundre dens livlige og indbydende udseende. Smagen var en perfekt balance mellem den søde og syrlige citrus, som sagde “sommer” i hver en tår. Rommen tilføjede en dybde og varme, der bare gjorde hele oplevelsen endnu bedre. Det var en drink, der fik mig til at drømme mig væk til tropiske strande, og fra den dag af er det blevet en af mine go-to cocktails, når jeg ønsker at nyde en smagfuld og forfriskende drink.

Navy Grog har en rig historie, der stammer tilbage til det 19. århundrede. Navnet “Grog” menes at stamme fra britisk søfart, hvor det beskriver en blanding af rom, vand og nogle gange citrus, der blev givet til sømænd for at forhindre skørbug. Dette stammer fra den britiske admiral Edward Vernon, der i 1740’erne pålagde, at rom skulle blandes med vand for at gøre det mere ufarligt og tilgængeligt for besætningen. Grog blev hurtigt populært blandt søfolk og gjorde rom til en uundgåelig del af søfartens kultur.

Som cocktail genvakte Navy Grog betydelig opmærksomhed i 1930’erne, især i forbindelse med tiki-kulturen, der voksede frem i USA. Tiki-barer fokuserede på at bringe eksotiske og tropiske oplevelser til det amerikanske publikum ved hjælp af sjove navne, farverige drinks og en generel feststemning. Opfindelse af Navy Grog som cocktail kan i virkeligheden henføres til nogle af de tidlige tiki-barer, hvor bartendere eksperimenterede med blanding af rom og frugtsaft, ofte med et strejf af sirup for at skabe en let drikkelig og velsmagende drink. Tiki-kulturen bragte ikke blot rom ind i mainstream, men skabte også en helt ny måde at opleve smagen af karibiske øer på.

Navy Grog lever i dag videre som en ikonisk drink, der tiltrækker sig opmærksomhed for sin unikke kombination af smage og sit både robuste og forfriskende udtryk. Det er en drink, der kan nydes i mange sammenhænge, fra en afslappet aften derhjemme til festlige sammenkomster. Hver tår inviterer til nyopdagelser – en nyhed fra de forskellige rom- og jucesorter. Uanset om man sidder ved havet eller i sin egen stue, formår Navy Grog stadig at bringe et strejf af tropisk eventyr ind i hverdagen.