Jack Collins

iDrink https://idrink.dk/drinks/jack-collins/

Ingredienser

  • 4 cl - Calvados
  • 2 cl - Citronsaft
  • 2 cl - Sukkersirup
  • Top op med - Danskvand
  • - Isterninger
  • Garnish - Citronskal, 1 kirsebær

Fremgangsmåde

  1. Tilføj 4 cl calvados, 2 cl citronsaft, 2 cl sukkersirup i et longdrinkglas, fyldt op med isterninger.
  2. Blandingen røres godt sammen med en bar ske, indtil ingredienserne er godt sammenblandet
  3. Herefter tilføjes der danskvand til drinken, som toppes op efter behov
  4. Garnish med udskåret citronskal og tilføj tilsidst et kirsebær i cocktailen

Jack Collin’s tilhører familien af collins cocktails og er sammenlignelig med for eksempel opskriften Tom Collins. Forskellen er dog alligevel stor og ses ved, at der bruges forskellige base spiritus i opskrifterne. Jack Collins bruger Calvados som base ingrediens, hvilket er en brandy. Man kan også bruge Bourbon whiskey, som ses i mange opskrifter af samme navn. Tom Collins derimod bruger ligesom opskrifterne til klassikere som fizz gin som base spiritus.

Jack Collin’s er en klassisk opskrift, der med garanti går ind hos de fleste gæster. Dette gælder både i baren, men desuden også i hjemmet som servering ved finere middage. Selv hvis man sidder alene derhjemme på en fredag aften, kan Jack Collins, bringe hyggen ind i hjemmet. Drinken er nem at tilberede og kræver desuden ikke, at man skal ud og købe mange forskellige til forberedelsen. Derfor er de fleste Collins generelt yderst anbefalelsesværdige og passer ind, i mange forskellige sammenhæng.

Collins er ofte forbundet med cocktail familien Fizz, da de minder meget om hinanden. Forskellen er dog at i en Collins, ryster man ikke ingredienserne i en shaker. Derimod røres drinken elegant ved servering, hvilket skaber en anderledes struktur i cocktailen. Udover dette tilføres der ofte mere danskvand til Collins, end set ved Fizz drinks. Dette gør dem yderst forfriskende og perfekte til en varm sommerdag. Så selvom de to drink familier ligger tæt op ad hinanden, er der altså stor forskel på fremførelsen af opskrifterne og oplevelsen i sig selv.  Den Collins drink der minder allermest om Fizz cocktails, er Tom Collins, hvor der bruges gin som base spiritus.

Prøv også opskriften på den kendte klassiker Ramos Gin Fizz her

Cocktailens oprindelse

Jack Collins cocktailen blev nævnt for første gang i 1969, ifølge nyere mixology beretninger. Der findes dog antydninger der mener, at opskriften er yderst gammel og går helt tilbage til 1790 – 1817. Her siges cocktailen, at være udvundet af en hoved bartender på Limmer’s Old House i Mayfair, London. Dette var et yderst populært hotel i den kendte Conduit Street, hvor der blev opfundet mange populære opskrifter. 

Det bør dog siges, at der som ved mange andre cocktails, findes utallige historier om opskrifters oprindelse. Derfor kan det være lig umuligt i nogle tilfælde, at finde frem til den egentlige oprindelse. Mange bartendere har i tidernes løb, taget æren for opfindelsen af opskrifter. Derfor er det svært med sikkerhed, at sige hvor denne opskrift først startede.